Het eten van het vlees van jouw broeder of zuster

Assalaamu 'alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou,

Beste broeders en zusters in de Islam,

Een veelvoorkomend onderwerp, een hedendaagse zonde waarvan het besef van de ernst ervan ons vaak ontbreekt. Wij hebben niet door wat wij aanrichten met deze specifieke zonde. Wij schaden niet alleen een ander hiermee, maar ook en voornamelijk onszelf.

Roddelen, zondes openbaren van elkaar en het stoken tussen twee personen. Waarom zit iets als slecht spreken over een persoon in ons en het zoeken van fouten bij anderen... voornamelijk vrouwen onderling zijn gewoon om hun tijd te besteedden aan het bespreken van de levens van andere vrouwen en kwaad spreken achter de rug om. Zelfs het verspreiden van leugens! Waarom doen wij dit?

De Islam is er heel helder over. Als jij kwaad spreekt over jouw broeder of zuster, dan eet jij van hun vlees. Jij eet van hun vlees, subhanaAllah!

“Wij waren met de Profeet toen een man opstond en wegging, waarna een andere man onmiddelijk begon te roddelen. De Profeet zei: “Verwijder de stukjes vlees tussen jouw tanden.” Hij zei: “Wat moet ik verwijderen van tussen mijn tanden? Ik heb geen vlees gegeten!” Hij zei: “Je hebt het vlees van jouw broeder gegeten.”

Deze hadith is overgeleverd door Abdullah ibn Masoud (moge Allah tevreden met hem zijn) van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) en is vermeld door Tabarani en saheeh verklaard door Al-Albaanie.

En Allah zegt in de Qor'aan;

“…En bespioneert elkaar niet en spreekt geen kwaad over elkaar in elkaars afwezigheid.” Zou iemand van jullie het vlees van zijn dode broeder willen eten ? Jullie zouden het zeker laten.”

(Surah 49: Ayah 12)

Naast het feit dat het roddelen, het lasteren van een ander een zware zonde is, is het ook schaamteloos en breng je jezelf in een positie van wreedheid en eerloosheid. Je werpt jezelf aan daden van onachtzaamheid en verdorvenheid. Jij die geen respect kent voor jouw broeder of zuster, jij die geen gevoel van genade kent. Besef je dan niet wat je aanricht met het roddelen over een persoon of het openbaren van diens zondes? Het kan een persoon zijn leven verwoesten, de persoon kan in depressie raken, je zaait fitnah en er kunnen ruzies ontstaan en erger...

Het loopt allemaal uit de hand en dit alleen omdat jij je mond niet kon houden. Jij kon niet naar jezelf kijken alvorens naar een ander te wijzen. Jij kon niet de persoon in kwestie vergeven of het begrip opbrengen dat wij allen zwak zijn en niet perfect.

Beste broeders en zusters, just mind your own business. Een beter milieu begint bij jezelf. Adviseer elkaar maar ga niet over de grens en houdt de eer aan jezelf en aan je medemoslims.

In het boek van imam at-Tirmidhie is er overgeleverd van Aboed-Dardaa’ dat de Profeet (vrede zij met hem) zei: 

“Wie de eer beschermt van zijn broeder; Allah zal zijn gezicht beschermen van het Hellevuur op de Dag der Verrijzenis.”

(at-Tirmidhie in al-Adhkaar)

Nog een aantal aanhalingen uitspraken omtrent roddelen en laster:

“Weet je wat roddel is?”Zij zeiden: “Allah en Zijn Boodschapper weten het beter.” Hij zei:“Datgene over je broeder zeggen waarvan je weet dat hij er niet van houdt.”Iemand zei: “Maar als mijn broeder zou zijn zoals ik het zeg?” Hij zei:“Als hij zou zijn zoals je zegt, dan ben je schuldig aan roddel en als hij niet zou zijn zoals je zegt, dan ben je schuldig aan laster.”

In saheeh Muslim staat deze overlevering die overgeleverd is door Abu Hurayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) van de Boodschapper van Allah (vrede en zegeningen zij met hem).
Allah zegt in de Qor'aan (interpretatie van de betekenis):

“Waarlijk, de gelovigen zijn elkaars broeders, sticht dan daarom vrede tussen jouw broeders.”

(Surah al-Hoedjoeraat: 10)

Het is voor een moslim dan ook niet toegestaan om je in een gezelschap te vermengen waar onderling wordt geroddeld. Indien jij met je familie zit of met broeders of zusters en men vergrijpt zich aan deze zware zonde van roddelen en laster, adviseer dan, sta op en verlaat dit gezelschap.
De profeet Mohammed salAllaahou 'alayhi wa salaam heeft gezegd:

”Indien een moslim wordt vernederd in het bijzijn van zijn broeder en hij doet er niks aan terwijl hij daartoe wel in staat is; Allah zal hem op de Dag des Oordeels vernederen in het bijzijn van iedereen.”

Wa alaykoum salaam,
Firdaous Oum Adam


Reacties

Populaire posts