Adviseren op een goede manier

Salaamou Alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou,


Generatie op generatie zijn wij ons steeds roekelozer gaan gedragen, schaamte en respect zijn verdwenen, de mensen kennen geen eer meer en onze zondes stapelen zich op. Elke dag weer en steeds een beetje verder. Grenzen verleggen op de slechtste manier denkbaar. Ik vrees de dag die komen zal, de Dag des Oordeels, waar wij allen onoverkomelijk zullen worden geconfronteerd met onze daden. 

Ondanks dat een ieder van ons zondes begaat, ongeacht de grootte ervan, durven we nog altijd onze vinger te wijzen naar een ander. Wat onszelf betreft, zijn we de beste advocaten. Voor anderen een harteloze rechter. En als een ander naar ons wijst, dan zal hij de wind van voren krijgen. De wind is nog zacht uitgedrukt, orkaan van niveau 5 zou onze reactie beter omschrijven. Het roddelen en openbaren van elkaars zonde is dan ook een trend geworden, moge Allah ons er van weerhouden en ons bewust maken van de ernst hiervan! 

Uitzonderingen zijn er uiteraard, maar feit blijft dat het bijna niet meer in onze generatie zit om een goed advies ten harte te nemen en/of op te volgen, het goede in een persoon te zien en elkaar te vergeven. Terwijl dit juist een aantal eigenschappen zijn van het nobele karakter waar we toch naar streven...


Ten tijde van de sahaaba en de daarop volgende generaties adviseerden elkaar en lieten elkaar niet links liggen. Als een broeder zijn broek niet boven zijn enkels droeg, werd hij hierop gecorrigeerd. Als hen werd gezegd: "Itaqillaah! Vrees Allah!" dan vulden hun ogen zich met tranen. Maar wanneer een zuster of broeder naar ons toe komt en zou zeggen: "Itaqillaah! Vrees Allah" dan zijn wij beledigd en vaak reageren wij zelfs nog met: "Vrees Allah zelf"... 

Wij dienen te houden van degenen die ons advies op het hart drukt. We dienen ons te omringen met zusters of broeders die ons stimuleren en corrigeren in het goede en ons herinnert aan Allah. Wil jij dan niet bevriend zijn met degene die Allah als vriend heeft gekozen, boven degenen die zijn lusten volgt en shaytaan als vriend heeft genomen?! 

Waak over jezelf, o broeder en zuster. En waak daarnaast ook over elkaar. Waar zijn wij als we de verdorvenheden van deze tijd accepteren en onszelf en anderen eraan toe laten geven? Dan zijn wij verloren. De Enige die ons kan redden is Allah soubhanahou wa ta'ala. Dus vergeet je Schepper niet en vraag zoveel mogelijk om vergeving en leiding. 

'Omar ibn al-Khattaab (radiAllaahou 'anhu) heeft gezegd:

لا خير في قوم ليسوا بناصحين ولا خير في قوم لا يحبون الناصحين ‘’

"Er is geen goedheid in een volk die geen Naseeha (advies) geeft, en er is geen goedheid in een volk die niet van Naseeha-gevers houden.’"

(Risaalaat al-Moustarshideen: 71)


Het is overgeleverd van Aboe Tha'labah al-Khoeshanie dat de profeet (vrede zij met hem) zei: 

“Na jullie zullen er dagen van geduld (d.w.z. dagen waarin geduld is vereist) komen. (Het hebben van) geduld zal tijdens deze dagen zijn als het grijpen van een gloeiende kool. Gedurende deze (dagen) zal de beloning voor degene die zich houdt aan de Voorschriften van Allah, gelijk zijn aan de beloning van vijftig mannen die dezelfde daad als die van hen verrichten. Hij zei: “O Boodschapper van Allah, de beloning van vijftig van hen?” Hij zei: “De beloning van vijftig van jullie.”
(Aboe Daawoed en Ibn Maadjah,
saheeh verklaard door Sheikh al-Albaanie)

Als bovenstaande hadieth nog niet over deze tijd gaat, waarin geduld vereist is, dan komt die tijd zeer, zeer snel. We dienen geduldig te zijn met de beproevingen die ons toe komen, de moeilijke situaties die ons treffen en met de mensen met wie wij zijn omringd.


Als laatst een prachtig advies van onze geliefde profeet Mohammed salAllaahou 'alayhi wa salaam: 

Sa'ied ibn Yazied overlevert dat hij aan de profeet (vrede zij met hem) vroeg: “Geef mij raad.” Hij (vrede zij met hem) antwoordde: 

“Ik adviseer je om je tegenover Allah te schamen, zoals je je tegenover een vrome man schaamt.”

(Ahmad, saheeh verklaard door Sheikh al-Albaanie)

Wa salaamou alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou,
Firdaous Oum Adam

Note: een zeer interessant artikel over 'naseeha': abdurrahman.org

Reacties

Populaire posts