Tot welke groep onder de mensen wil jij behoren?

Assalaamu 'alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou,


Geliefde broeders en zusters,

Vanmiddag raakte ik in gesprek met een dierbare zuster. Wij besproken een onderwerp die hoogstwaarschijnlijk een ieder van ons wel eens in zijn eigen leven en gedachtes heeft kunnen ondervinden. Een zwakte, een hele grote zwakte.. Ik dacht als ik in alle eerlijkheid naar mijzelf toe deze zwakte erken, dan is het makkelijker om deze zwakte te verlaten en de keuze voor een goede oplossing hiervoor te maken.

Het betreft het volgende: een ieder van ons zondigt. Grote zondes, kleine zondes.. Maar onderschat hierin de kleine zonde niet! Grote bergen zijn gemaakt van kleine steentjes. Maar wat gebeurt er (zo af en toe) vlak voor het moment wij een zonde begaan? Vaak genoeg alvorens men bewust een zonde begaat vliegen er verschillende gedachtes rond in ons hoofd. Een van die gedachtes ben ik over na gaan denken. Namelijk: 'er zijn zoveel moslims die deze zonde verrichten'. Komt deze gedachte je bekent voor? Misschien verfraait deze gedachte de zonde, het lijkt minder erg. Het 'stelt' ons gerust dat meerdere mensen een zwakte hebben voor deze zonde, dat we niet de enige zijn die het moeilijk heeft om deze zonde te verlaten..

De vraag die voor zowel mij als jou dan van belang zal zijn is: als jij jouw daden vergelijkt met die van een ander, waarom kijk je dan naar de daden van een verliezer? Wil jij tot een van de verliezers behoren? Wil jij jezelf werkelijk toekennen aan die groep binnen de mensheid? De verliezers?!

Want dat is wat we doen als wij een zonde begaan met de gedachte dat er genoeg moslims moeite hebben met het verlaten van deze zonde. Misschien dat 100.000 moslims deze specifieke zonde wel verrichten, maar waarom herinneren wij ons niet aan de 1,3 miljoen moslims die deze zonde niet verrichten en (binnen deze zonde) tot de winnaars behoren?


Laten we omwille van Allah ta'ala onszelf bewust maken van deze gedachtegoed en de zondes, die wij op basis van deze gedachten begaan, verlaten. En keert terug tot jouw Heer! 

In Surah Muzzamil zegt Allah subhanahou wa ta'ala: 

"Wa astaghfiroullaah, inna Allaaha ghafoorun rahiem." ; "En vraag Allah om vergiffenis, voorwaar, Allah is vergevensgezind en barmhartig." 
(Qor'aan 73:20)


Ik vraag Allah ta'ala het slechte uit onze harten te verwijderen en ons berouw te accepteren. Moge Allah ons behouden op de rechte weg.

Wassalaamou 'alaykoum, hayaakoum Allah.

Reacties

Populaire posts