Denk je dat JIJ het moeilijk hebt?

Assalaamu 'alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou,


“En weet dat er veel goeds verscholen ligt achter zaken die je niet graag hebt en dat de overwinning met geduld komt en de oplossing na het probleem en dat gemak na moeilijkheden komt.”

Deze hadith staat vermeld in Ibn Radjab die het hasan heeft verklaard. Het is overgeleverd door Ibn Abbaas (moge Allah tevreden met hem zijn) van de Profeet Mohammed salAllaahou 'alayhi wa salaam.

De mensen ondergaan vele moeilijkheden in hun leven. Ieder van ons, ongeacht afkomst, religie, rijkdom of armoede... Sommigen hebben last van veel stress, sommigen hebben familieproblemen, sommigen hebben geen vrienden, sommigen hebben een hekel aan hun werk of school, sommigen hebben geen eens werk of school, sommigen denken aan zelfmoord, sommigen kunnen niet trouwen, sommige koppels kunnen geen kinderen krijgen, sommige ouders kunnen de controle niet houden over hun kinderen, sommigen hebben geen geld genoeg om de rekeningen te betalen, sommige mensen hebben overgewicht en anderen weer anorexia...


Maar hoe erg je ook denkt dat jouw problemen zijn, vergelijk dan je problemen voor dit moment even met die van onze vrome voorgangers...

Als een van jouw broers of zussen iets naars hebben gedaan bij jou, herinner je dan de profeet Yusuf 'alayhi salaam, die in een put werd gegooid door zijn eigen broers! 

"Toen zij hem meenamen en zij allen overeenkwamen om hem in de bodem van de put te werpen."
(Qor'aan 12:15)

Als een van jouw ouders iets naars hebben gezegd tegen je zonder enige reden, herinner je dan de profeet Ibrahiem 'alayhi salaam toen zijn vader tegen hem zei dat hij Ibrahiem zou stenigen tot de dood omdat hij over Allah predikte!

"Als jij niet ophoudt dan zal ik jou zeker stenigen. Ga daarom weg van mij." 
(Qor'aan 19:46)

Als jij vastzit aan een probleem en je ziet geen uitweg meer, herinner je dan de profeet Younes 'alayhi salaam, die vastzat in de buik van een walvis.

"En voorwaar, Younes was zeker een van de Boodschappers. (Gedenk) toen hij zijn toevlucht zocht tot een volgeladen schip. Vervolgens lootte hij (om te bepalen wie er overboord gegooid moest worden) en hij behoorde toen tot de verliezers. Toen werd hij door de (grote) vis opgeslokt en hij had (daarvoor) een zonde begaan." 
(Qor'aan 37:139-142) 

Wanneer jij je niet goed voelt en jouw lichaam bevindt zich niet in een staat van welzijn en gezondheid, herinner je dan de ziekte van de profeet Ayyoub 'alayhi salaam. Die hoogstwaarschijnlijk nog zieker was dan jij.

"En (gedenk) Ayyoub toen hij zijn Heer aanriep: "Voorwaar, ik ben getroffen door tegenspoed. En U bent de meest Barmhartige onder de barmhartigen."
(Qor'aan 21:83)

Wanneer iemand iets slechts over jou zegt en je weet dat dit niet waar is, gedenk dan de moeder der gelovigen A'isha radiya Allahu anha die belasterd werd door een gehele stad.

"Waarlijk, degenen die met een leugen (over A'isha) kwamen, behoren tot een groep onder jullie.."
(Qor'aan 24:11)

Wanneer jij je eenzaam en alleen voelt, herinner je dan de profeet Adam 'alayhi salaam die in zijn eentje was geschapen als onze voorvader. 

"Hij heeft jullie geschapen uit 1 ziel (uit Adam), vervolgens heeft Hij daaruit zijn echtgenote (Eva) gemaakt."
(Qor'aan 39:6)

Als de mensen jou uitlachen vanwege het dragen van jouw Hijaab of voor het laten staan van jouw baard en ze zeggen tegen jou dat het onzin is, herinner je dan de profeet Noeh 'alayhi salaam. Hij bouwde een ark ver van de zee. 

"Toen openbaarden Wij aan hem: 'Bouw het schip onder (het Zicht van) Onze Ogen en volgens Onze Openbaring. En wanneer ons bevel komt en de 'oven' overloopt (met water) neem dan van elk paar twee (een man en vrouw) en jouw familie..'" 

(Qor'aan 23:27)

En wanneer de mensen jou onrecht aandoen en jouw met slechte benamingen aanspreken, herinner je dan de meest vrome voorganger, onze geliefde profeet en boodschapper van Allah, Mohammed salAllaahou 'alayhi wa salaam! Hij werd bespot en met de vreselijkste namen werd genoemd; 'magiër' , 'dwaze dichter', 'krankzinnige', 'vervloekte', 'eeuwige leugenaar', 'waarzegger' en ze zeiden tegen hem: "Jij zult nooit iets goeds krijgen in deze wereld!"


Ieder van ons wordt in zijn leven beproefd met problemen. Allah soubhanahou wa ta'ala heeft bepaald dat ieder mens te maken krijgt met problemen van allerlei aard: ziekte, verlies van mensen en bezittingen, angst enzovoorts. In de Qor'aan zegt Allah soubhanahou wa ta'ala bijvoorbeeld:

"En Wij zullen jullie zeker beproeven met iets van vrees, honger, vermindering van bezittingen, levens en vruchten. Maar geeft verheugende tijdingen aan de geduldigen."
(Qor'aan Surah Al-Baqarah 2:155)

Ons uiteindelijke doel waar we allemaal voor werken is Jannaah– het Paradijs. En al-Jannaah is niet goedkoop. We zullen Allah's beproevingen moeten doorstaan om er binnen te kunnen komen. Allah ta'ala zegt:

"Denken jullie dat jullie het Paradijs zullen binnengaan, terwijl het gelijke dat tot degenen kwam die voor jullie zijn heengegaan, nog niet tot jullie is gekomen? Rampen en tegenspoed troffen hen en zij werden zó geschokt dat de Boodschapper en degenen die met hem geloofden, zeiden: “Wanneer komt de hulp van Allah?” Weet: voorwaar, de hulp van Allah is nabij."
(Qor'aan Surah Al-Baqarah 2:214) 


Moge Allah ta'ala de situatie waarin de Ummah van de profeet Mohammed salAllaahou 'alayhi wa salaam zich nu in verkeerd vergemakkelijken en de onrust wegnemen. Moge Allah soubhanahou wa ta'ala onze harten sieren met al-Imaan en het slechte uit ons doen wegnemen en vergeven. 

Wassalaamou alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou,
Firdaous Oum Adam

Reacties

Populaire posts