De zin van het leven

Salaamou Alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou,


Geliefde broeders en zusters,  beste lezers en geïnteresseerden,

Een onderwerp waar wij allen wel eens (of vaak) over na denken. Een belangrijk maar ook zeer gecompliceerd onderwerp, waar alles eigenlijk om draait. Hoewel geen van ons er dag in dag uit mee bezig is en wij dit niet altijd beseffen, het leven komt en gaat. Dagelijks overlijden er mensen en dagelijks worden er weer nieuwe mensen (baby's) geboren. We staan er niet altijd bij stil, maar dit moment wilde ik nemen om mezelf in de eerste plaats en daarna jullie, te laten herinneren aan de zegening van het leven, het doel van dit leven en hoe deze tijd te benutten. De niet-gelovige lezers zullen wellicht een wat ander beeld hebben bij het doel van dit leven en hoe de tijd te benutten maar ik vraag Allah om hen te leiden.

De meeste mensen die je vraagt over de zin van het leven kunnen jou geen antwoord geven. Ze filosoferen erop los, maar met iets zinnigs komen ze niet. Sommigen hebben het liever niet over dergelijke onderwerpen. Vragen zoals: "Waarom zijn we hier?", "Wat is het doel van het leven?", "Wat is de zin van het bestaan?", maken hen nerveus. Het frustreert om het antwoord op zulke belangrijke vragen niet te kennen en terecht.‬


‪Zelfs wij moslims, bij wie het antwoord voor de hand liggend zou moeten zijn, hebben nogal wat moeite gekregen met deze vraag. Dit nadat wij vervreemd zijn geraakt van ons geloof.‬ Deze vraag speelt in tijden van voorspoed niet echt een grote rol in het leven van de meesten, maar wanneer dan wat moeilijkere tijden aanbreken, is deze vraag opeens duidelijk aanwezig. Wanneer wij door het leven 'gedwongen' worden kritisch te kijken naar het leven en onszelf, pas dan realiseren wij de ernst ervan en het belang van een doel (en in sommige gevallen zelfs dan niet soubhanaAllaah, maar dat terzijde).

Een doel in het leven zorgt dagelijks voor energie en rust, schept evenwicht en brengt geluk. Terwijl doelloosheid juist zorgt voor verwarring en verdriet. Dit wetende zou iedereen toch duidelijk willen hebben wat dan het doel van het leven is?

Degene die ons dit leven heeft geschonken, heeft ons verduidelijkt wat het doel van ons bestaan is. Hij heeft ons verduidelijkt dat de schepping niet zo maar heeft plaatsgevonden.‬


Allah soubhanahou wa a'ala zegt in de Qor'aan: 

‪"Denken jullie dat Wij jullie zo maar geschapen hebben en dat jullie niet tot Ons terugkeren? Verheven is Allah, de Ware Koning." 
(Surah Al-Mu'minoen 23:115-116)

‪In een ander vers zegt Allah:‬

"En Wij hebben de hemel en aarde en wat daartussen is niet voor niets geschapen. Dat is het vermoeden van degenen die ongelovig zijn."
(Surah Saad 38:27)‬‪

Het past niet bij de wijsheid van Allah om deze geweldige tot in detail geperfectioneerde schepping te creëren, zonder ook maar enig doel. Het kan toch niet zo zijn dat het leven geen enkel ander doel heeft dan eten, drinken, werken en daarnaast wat vermaak? Iedere creatie, ieder voorwerp, alles is gecreëerd met een voorbedachte reden, van toegevoegde waarde aan deze Dunya (wereldse leven).

Allah soubhanahou wa ta'ala heeft de voorzieningen van deze Dunya gecreëerd om de mens op de proef te stellen. Dit blijkt uit de volgende vers uit de Qor'aan:

‪"Voorwaar, Wij hebben wat op de aarde is een versiering voor haar gemaakt om hen te beproeven (en om te kijken) wie de beste daden verricht." 
(Surah al-Kahf 18:7)


Als moslim zijnde geloof je in de Eenheid van Allah, at Tawheed. De belangen hierbij en de voorwaarden zijn een ander (gecompliceerder en uitgebreid) onderwerp, waarvoor wordt aangeraden Kitaab at Tawheed te lezen/leren. Wij zijn enkel en alleen geschapen om onze Schepper te aanbidden.                  En de aanbidding gezien in de breedste context. 

Allah zegt hierover in de Qor'aan:

‪"Ik heb de Djinn (geesten) en de mens slechts geschapen om Mij (alleen)te aanbidden." 

(Surah At-Dhariyat 51:56)

Het bereiken van de tevredenheid van Allah en Zijn welbehagen, dat is het hoofddoel van de moslim en dit is zijn streven. Middels de aanbidding, de zuiverheid in Imaan, het godsvrees (taqwa) en gedrag (akhlaaq) kan de moslim het welbehagen van Allah verkrijgen door hetgeen te verrichten wat Hij ons in de Qor'aan heeft geboden en door hetgeen te vermijden wat Allah soubhanahou wa ta'ala ons heeft verboden. Door ons vast te houden aan de 5 dagelijkse gebeden, de Sunnah van Zijn boodschapper Mohammed salAllahou 'alayhi wa sallam en de lering van de Qor'aan wordt de moslim in staat gesteld de tevredenheid van Allah te verkrijgen en uiteraard middels het vermijden van slechte en verboden zaken (Haraam). Hierbij speelt berouw (tawba) een grote essentiële rol. 

Over berouw is de volgende hadith bekend: 

De profeet Mohammed salAllahou 'alayhi wa sallam heeft gezegd:

“Degene die berouw toont voor een zonde is als degene die geen zonde heeft begaan.” 
(Sahieh verklaard door Ibn Maadjah)

Een andere overlevering betreft het tonen van berouw:

De profeet heeft tevens gezegd dat Allah soubhanahou wa ta'ala heeft gezegd (overgeleverd in al-Boekhaarie en Moslim): 

“Mijn dienaar begaat een zonde, dan zegt hij: ,,Oh Allah, vergeeft U mijn zonde.” Dan zegt Allah: ,,Mijn dienaar heeft een zonde begaan, maar hij weet dat hij een Heer heeft Die de zonde vergeeft en deze wegneemt. Ik vergeef mijn dienaar dus.” Dan begaat hij weer een zonde en zegt: ,,O Allah, vergeeft U mijn zonde.” Dan zegt Allah: ,,Mijn dienaar heeft een zonde begaan, maar hij weet dat hij een Heer heeft Die de zonde vergeeft en deze wegneemt. Ik vergeef mijn dienaar dus.” Dan begaat hij weer een zonde en zegt: ,,O Allah, vergeeft U mijn zonde.” Dan zegt Allah: ,,Mijn dienaar heeft een zonde begaan, maar hij weet dat hij een Heer heeft Die de zonden vergeeft en deze wegneemt. Ik vergeef mijn dienaar dus…”


Zie het leven als een reis naar Allah en weet dat jouw goede daden van groot belang zijn. Zoek je toevlucht bij Allah tegen de influisteringen van de Shaytaan. Hij misleid de dienaar en leid af van hetgeen waar wij ons op moeten focussen! Ons hoofddoel: de beste bestemming in al-Akhira (het Hiernamaals) namelijk: Jannaatul Firdaous! 

‪Wanneer de moslim het leven begrijpt en beseft wat het doel is, ervaart hij een enorme rust. De meeste zorgen die we vandaag de dag hebben, ontstaan door aanhankelijkheid aan het wereldse leven. Maar als jij je als moslim beseft dat het wereldse leven slechts tijdelijk is en dat de terugkeer naar Allah onvermijdelijk is, zullen heel veel zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon.‬

Ben je het ware doel van jouw bestaan uit het oog verloren, dan is het de hoogste tijd om weer het juiste doel voor ogen te krijgen. De tijd is een grote gunst waarvan de kennis slechts bij Allah is hoeveel tijd er voor jou of mij nog rest, beste broeder of zuster! 


Ik vraag Allah om onze harten te zuiveren en weg te houden van het verbodene, ik vraag Allah ta'ala om jou en mij en de gehele Ummah te behouden op het rechte pad en te doen behoren tot de inwoners van het Paradijs. 

Wa salaamou alaykoum,
Firdaous Oum Adam


Reacties

Populaire posts