Ware vriendschap

Salaamou Alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou,


Een vriend is iemand bij wie je terecht kan, dag in en dag uit. Iemand op wie je kan bouwen. Iemand die in jou gelooft en iemand die achter jou staat, ondanks fouten die we allemaal maken. Omdat hij om je geeft, zal hij je steunen no matter what. De realiteit van vriendschap is op de dag van vandaag helaas anders. De enige vriendschap gebaseerd op deze belangrijke zaken, is de relatie tussen jou en Degene die jou heeft geschapen. Jouw band met Allah soubhanahou wa ta'ala is de enige die zal standhouden ten alle tijden. Allah ta'ala is de Enige die van Zijn dienaren houdt en hen vergeeft. Hoeveel zondes wij ook begaan, indien wij ons berouw tonen en ons oprecht tot Hem terugkeren, zal Hij ons vergeven met de mooiste vorm van vergeving. Allahou ghafoorun rahiem. Hij is Degene in Wiens handen onze levens liggen en Hij is Degene die weet wat er in onze harten schuilgaat. SoubhanaAlĺaah, we neigen meer te doen voor onze banden met anderen dan voor de band die wij dienen te onderhouden met Allah door middel van ons gebed, het gedenken van Allah en het aanroepen van Allah en van Hem alleen.

Zusterschap is iets prachtigs. Elkaar helpen en motiveren in het praktiseren, maar ook om een gezellige tijd mee te hebben. Je zusters zijn belangrijk, indien zij oprecht zijn en jou helpen in het goede. Oprechtheid is iets waar vele onder ons gebrekkig in zijn, ik vraag Allah ta'alaa onze harten te zuiveren en ons te beschermen tegen huichelarij en hypocrisie.


Een aantal jaar geleden, rond 2012 - 2014 was deze band onderling zusters heel sterk. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen ervaringen, maar in mijn omgeving was iedereen destijds zeer gemotiveerd in het praktiseren, het perfectioneren van de hijaab, omgang met elkaar en een sterk vertrouwen in elkaar. Met de tijd zijn deze zusterschappen veranderd. Mijns inziens ook vanwege de gestegen populariteit van Facebook, facebookgroepen en andere social media. Het heeft ons jongeren, de moslimgemeenschap niets goeds gebracht en dreigt ons verder weg te drijven van het rechte pad.

Maar ik geloof oprecht in het goede in onze harten en dat we allemaal zoekenden zijn. Daarin is Allah soubhana wa a'ala de Enige die we om hulp kunnen vragen. In plaats van elkaar af te branden en onze vingers te wijzen naar anderen, kunnen we beginnen bij onszelf en bij een dua'a om onze harten te zuiveren.

Laten we wel bewust blijven van het grote belang van jezelf te omringen met goede en oprechte mensen. De oprechte vriendschap is een ware gunst van Allah swt dat ons in staat stelt dichter bij Allah swt te komen. Het is een middel dat leidt naar goedheid en oprechtheid en helpt ons het slechte en het verdorvene te vermijden. Ware vriendschap is datgene wat aan goedheid, vertrouwen en bescherming tussen twee vrienden staat. Zij zijn elkaars spiegel en kompas. Wanneer de een verzwakt, versterkt de ander. Wanneer de een dreigt te dwalen, leidt de ander. Wanneer de een in gevaar komt, beschermt de ander. Het is daarom van groot belang dat een ieder van ons naar de juiste vriendschap zoekt.

De profeet salAllaahou 'alayhi wa salaam heeft hierover gezegd:

"Een persoon is op de Deen van zijn khaleel (vriend) dus kijk uit wie je als vriend neemt."

(Aboe Dawoed)

Een andere prachtige overlevering van de profeet salAllaahou 'alayhi wa salaam:

“De gelijkenis met de goede metgezel en de slechte metgezel is niet anders als die met degene die Musk verkoopt en degene die het ijzer smeed . Degene die Musk verkoopt geeft je er misschien van of je koopt er misschien wat van, of je ruikt er in ieder geval de goede geur van. En degene die ijzer smeedt steekt misschien je gewaad aan en je krijgt van hem een vieze geur.”


Make sure you are someone that others can count on, so they will do the same for you. 

Wa salaamou alaykoum,
Firdaous Oum Adam

Reacties

Populaire posts