De religie van rechtvaardigheid

Salaamou Alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou,

Beste broeders en eerbare zusters,


In deze wereld leeft iedereen zeer verschillende levens. De één leeft in armoede en vrees, niet wetend of hij de dag zal doorkomen en zorgelijk over zijn kinderen. De ander geniet van overweldigende rijkdom, neerkijkend op anderen en ondankbaar voor de kleinere gunsten. Hier tussenin bevind zich ook een middelweg. Mensen die hard werken voor hun bezittingen en tevreden zijn met wat zij hebben. Hierin zijn natuurlijk afwijkingen en uitzonderingen. Geen leven is beter dan de ander (afgaand op de bezittingen). Of je nou arm bent, of rijk bent, wanneer men geen spoor van liefdadigheid beschikt in zijn hart en slechts vol egoïsme geniet van dit wereldse leven, zal men het ware geluk niet kennen en niets van deze daden zal hem baten in het Hiernamaals. 

Allah soebhanahoe wa ta'ala zegt in de Qor'aan, Surah an-Nahl:

"Allah beveelt rechtvaardigheid en het goede en het geven aan verwanten.." (16:90)

SoubhanaAllaah wat we in deze tijd veel zien is dat degenen die het beter hebben op het gebied van bezittingen, is dat deze personen meer aanzien krijgen en een betere behandeling. Zij worden gezien als een hogere persoon terwijl de kennis over de status van de mensen slechts bij Allah soubhana wa ta'ala is.


Allah azza wa djall zegt in de Qor'aan, Surah an-Nisaa:

"..En wanneer jullie tussen de mensen oordelen, oordeel dan met rechtvaardigheid. Voorwaar, Allah onderwijst jullie hiermee op de beste wijze. Voorwaar, Allah is Alhorend, Alziend." (4:58)

Wij dienen dus rechtvaardig te zijn in ons oordeel tegenover anderen. 
Zijn degenen die van meer zijn voorzien op het gebied van bezittingen beter dan degenen die van minder zijn voorzien (op het gebied van bezittingen)? Nee. 

Allah soebhanahoe wa ta'ala zegt in de Qor'aan, Surah Taa'haa:

"En kijkt niet met uitpuilende ogen naar wat Wij sommigen van hen aan genietingen hebben geschonken, (het is slechts) de versiering van het wereldse leven, om hen ermee op de proef te stellen. En de voorziening van jouw Heer is beter en blijvender." (20:131)

En in Surah al-Kahf:

"Voorwaar, Wij hebben wat op de aarde is een versiering voor haar gemaakt om hen te beproeven, (om te zien) wie van hen het beste werk (verrichtte)." (18:7) 


En wees niet jaloers op degenen die van meer zijn voorzien. Jaloezie verwoest het hart. Een jaloerse persoon haalt geen enkele profijt uit zijn jaloezie. Dit zal hem zelfs meer somberheid en spijt brengen! Wens het goede voor een ander, dan gebeurt het goede bij jou. En weet dat Allah Zijn Gunsten geeft aan wie Hij wil. Als je jaloers bent zal je de Gunst van Allah niet tegenhouden. Je zult misschien wel de Gunst van Allah jegens jou tegenhouden, omdat je wenst dat de Gunst van Allah van een ander wordt weggenomen en omdat je het haat dat de Gunst van Allah een ander is toegekomen.

Een jaloerse persoon die kennis opdoet, wordt in twijfel getrokken wat betreft zijn intentie en oprechtheid bij het zoeken van kennis. Deze persoon is jaloers geworden op een ander, omdat hij een aanzien heeft gekregen bij de mensen en beschikt over goede woorden. Mensen verzamelen zich om deze persoon heen en daar is hij jaloers op geworden. Hij wil het wereldse! Als hij het Hiernamaals en de kennis echt zou willen, dan zou hij vragen om deze man waar de mensen zich omheen verzamelen en zijn woord aannemen. Deze persoon zou vragen om zijn kennis om uiteindelijk net als hem te worden. Ook zou deze persoon naar hem toegaan om profijt van hem te halen. Als men echter afgunst voor hem heeft en hem kleineert en zijn gebreken naar voren haalt die hij niet eens heeft, dan is dit zonder twijfel afgunst, agressie en een afschuwelijke eigenschap.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih 'Oethaymien
(Kitaab ul-'Ilm, blz. 106)


O jullie die geloven! Wees je ervan bewust dat het niet de bezittingen zijn die jullie zullen baten en het zijn niet de bezittingen of de status van een persoon waar Allah soebhanahoe wa ta'ala om zal vragen op de Dag des Oordeels, Yawm al Qiyaamah.

In een authentieke overlevering zegt de Profeet Mohammed salAllaahou 'alayhi wa sallam: 

"Allah zal zeven mensen beschaduwen op een Dag waarop er geen schaduw is behalve Zijn Schaduw: een rechtvaardige leider, een jongeling die opgegroeid is met het (oprecht) aanbidden van Allah, een man wiens hart verbonden is aan de moskee, twee mannen die omwille van Allah van elkaar houden - zij ontmoeten elkaar omwille van Hem en verlaten elkaar omwille van Hem -, een man die door een mooie vrouw met een hoge status uitgenodigd wordt (om overspel te plegen), maar zegt: “Voorwaar, ik vrees Allah”, een man die in het geheim liefdadigheid uitgeeft op een zodanige manier dat zijn linkerhand niet weet wat zijn rechterhand heeft uitgegeven, en een man die Allah in afzondering (Allah) gedenkt, terwijl zijn tranen vloeien."

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Allah, de Verhevene, heeft het succes uitsluitend tot hen beperkt vanwege het belang en de waarde van hun werk van het uitnodigen naar Allah, het goede verkondigen en het kwade te verbieden. Allah zegt (interpretatie van de betekenis):

"Jullie zijn de beste gemeenschap die uit de mensen is voorgebracht. Jullie roepen op tot het goede en jullie verbieden het verwerpelijke, en jullie geloven in Allah…"

(Surah al-'Imraan:110)

Dit is de plicht die rust op iedere moslim. Een moslim moet uitnodigen naar het goede, aansporen tot rechtvaardigheid, het kwade verbieden en zich vastklampen aan de Waarheid, waar hij zich ook bevindt. Door je te houden aan deze nobele en grootse taak zullen de gelovigen tot de beste gemeenschap behoren.

En het is Allah Die we om hulp vragen.

Sheikh 'Abdoel-'Aziez ibn 'Abdillaah ibn Baaz
(al-Aqalliyaat ul-Moeslimah, blz. 24, nummer 2)


Succes bevindt zich in jouw daden en niet in jouw bezittingen. Haast je dus naar het goede, naar het uitnodigen tot de Waarheid en verbiedt het slechte. zoek toevlucht bij Allah tegen afgunst en jaloezie en kijk niet neer op anderen. Jij bent misschien rijker op het gebied van kennis maar een ander is misschien rijker op het gebied van liefdadigheid. Zo ook geldt dit voor bezittingen, vrees en andere eigenschappen of eigendommen. Bij Allah ligt de kennis over al deze zaken en Allah is Alwetend over hetgeen in onze harten bevindt. En bij Allah ligt de kennis over het ongeziene. Allah weet en wij weten niet.

Moge Allaah soubhana wa ta'ala onze harten verzachten met Imaan en Taqwa en onze zielen reinigen van onrecht en jaloezie. Opdat wij allen het ware succes mogen ervaren en herenigd zullen worden in Jannaat ul Firdaws. 


Wa salaamou alaykoum,
Firdaous Oum Adam

Reacties

Populaire posts