De waarde van deze Dunya

Salaamou Alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou,


Wat is de waarde van dit wereldse leven? Van de Dunya? Is er iemand die deze Dunya beter kan beschrijven dan onze Profeet Mohammed salAllaahou 'alayhi wa sallam, hij die gestuurd is door onze Schepper, Allah soubhana wa ta'ala?

De Profeet Mohammed salAllaahou 'alayhi wa sallam liep langs de markt in Medinah. Terwijl hij liep, vond hij een dode Gedi (zoon van een geit). Het kleine geitje was dood en zijn oren waren eraf gehakt. Het was al rottend, een vreselijk aangezicht! De Profeet salAllaahou 'alayhi wa sallam pakte het geitje op en nam het mee naar de Sahaba en zei vervolgens: 

"Wie van jullie zou dit geitje kopen, als jullie het wilden, voor 1 dirham?" (niet eens een euro)

De Sahaba zeiden: "Oh Rasool Allah, wie in deze wereld zou zoiets kopen? Het is dood en een vreselijk aangezicht!" 

Onze geliefde Profeet vervolgde: "Nu bied ik het gratis aan. Wie neemt het? Wie neemt het gratis aan? Wie wilt er iets als dit hebben?"

De Sahaba antwoordden: "Oh Rasool Allah, zelfs al was het levend! We nemen dit niet aan vanwege het vreselijke aangezicht, vanwege de afgehakte oren.. Laat staan nu het dood is." 

En de Profeet salAllaahou 'alayhi wa sallam zei: "Fa wallaahi (Ik zweer bij Allah).. de Dunyaa! De Dunyaa in de ogen van Allah is nog minder. De Dunyaa in de ogen van Allah is nog minder waard dan dit dode geitje vergeleken met jullie!" 


Ya Allah! Bescherm de Ummah tegen de verleidingen en misleiding van het wereldse leven! 

Vergis je niet, mijn broeder en zuster. Het wereldse leven lijkt een blijvend bestaan. Wanneer wij nog geen kennis gemaakt hebben met de dood, die beloofd is aan ons allen, lijkt het wereldse leven en de genietingen ervan, nog van lange duur. Maar dit is slechts de misleiding, een verleiding voor ons allen. You only live once? You live twice! Verspil dus je kostbare tijd niet, oh dienaren van Allah! 

Ibn 'Abbas (radhiya Allahu 'anhu) zei: 

“Allah, Verheven is Hij, heeft de wereld in drie porties verdeeld: een portie voor de gelovige, een portie voor de hypocriet, en een portie voor de ongelovige. De gelovige neemt ervan wat hij nodig heeft, de hypocriet versierd zichzelf ermee, en de ongelovige graast erin.” 
(Imam As-Suyuti, Al-Budur As-Safirah fi Ahwal Al-Akhirah)

Wees niet van de hypocrieten die zichzelf versiert met de genietingen van het wereldse leven. En wees niet van de ongelovigen die zichzelf onderdompelt in de wereldse genietingen. Dit zal niet meer dan een slecht einde brengen en hiermee bereik je niet meer dan het tijdelijke geluk.

Wees van degenen die Allah soubhana wa ta'ala aanbidden in de vroege ochtenden en in de nacht. Wees van degenen die zijn kostbare tijd niet verspilt en geduldig is met hetgeen hem treft. Een dienaar van Allah zal de zoetheid van de beloning zeker proeven. 

Abu 'Inabah overlevert het volgende van de Profeet salAllaahou 'alayhi wa sallam: 

“Wanneer Allah het goede wil voor Zijn dienaar, dan maakt Hij hem zoet.” De Profeet werd gevraagd: “En wat is zijn zoetigheid?” Of: “En hoe word hij zoet gemaakt?” De Profeet zei: “Allah opent de deur van rechtgeschapen daden voor hem voordat hij komt te overlijden, en neemt zijn ziel in deze staat.” 
(Verzameld door Ahmad, 17330. Geclassificeerd als Saheeh door Al-Baani in al-Silsilah al-Saheehah, 1114)


SoubhanaAllah.. Houd jezelf niet voor de gek. Waarom zouden we onszelf tekort doen vanwege de verleidingen en misleiding van deze Dunyaa. Het is voorzeker van korte duur en de beloning van Allah is beloofd aan degenen die geloven en goede daden verrichten.

Zoals Allah soubhana wa ta'ala in de Qor'aan zegt:

"Wat betreft degenen die geloven en goede werken doen, wij doen de beloning der goeden niet verloren gaan."
(Surah al-Kahf 18:30)

De schoonheid van deze Dunyaa is slechts een illusie. Allah heeft ons een Paradijs belooft, schoonheid wat geen oog ooit zag, wat geen oor ooit gehoord heeft en wat het hart nooit heeft waargenomen.

Aboe Hoerayrah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) levert over dat de boodschapper van Allah (de Verhevene) zei:

“Allah, de meest Verhevene, de meest Glorieuze, zei: "Ik heb voor Mijn vrome dienaren voorbereid, wat geen oog heeft gezien, wat geen oor heeft gehoord en wat geen mensenhart heeft waargenomen." Daarna las hij de Woorden van Allah: “En geen ziel weet wat voor haar verborgen ligt aan bekoringen voor het oog.”
(Soerat as-Sadjdah (32) aayah 17). Overgeleverd door al-Boekhaarie (3072) en Moeslim (2824)



Oh geliefde broeders en zusters, houd jezelf niet voor de gek. Gun jezelf het eeuwige geluk. Ken deze Dunyaa geen waarde toe, die het niet heeft. En wees jezelf ervan bewust dat voor ons het eeuwige Hiernamaals is klaargemaakt. Een eeuwig leven, een eeuwig bestaan. Laat dit van het goede zijn, in shaa Allah! Moge Allah de Ummah leiden op Zijn pad richting Zijn Paradijs. Moge Allaah ons allen zegenen met Zijn gunsten en Zijn liefde. Ya Allah, laat de mooiste dag in onze levens zijn, de dag dat wij tegenover U staan! 


Nog een klein stukje over het gelukkige einde: 

Uthman ibn ‘Affan heeft de Profeet (salAllaahou ‘alayhi wa sallam) horen zeggen:


“Als iemand sterft terwijl hij zeker wist dat niemand het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah, dan zal hij het Paradijs intreden.” 
(Saheeh Muslim, Boek 1, Hadith 39)


Overgeleverd door Buraidah van Al-Husaib, dat de Profeet salAllaahou 'alayhi wa sallam zei:


“Een gelovige sterft met een zwetend voorhoofd.”
(At-Tirmidhi 982, An-Nasa-i 4/6, met een goede keten van overleveraars) 


Er is van Jaabir overgeleverd, hij hoorde de Boodschapper van Allah salAllaahou 'alayhi wa sallam zeggen:

“Mijn bemiddeling op De Dag der Opstanding zal voor degene onder mijn natie zijn die grote zonden hebben gepleegd.”

(Hassan, overgeleverd door o.a Ibn Madjah, Abwaab Az-Zuhd, nr. 4310)


Abu Darda heeft de Profeet salAllaahou 'alayhi wa sallam horen zeggen: 

“De bemiddeling van martelaren zal geaccepteerd worden voor zeventig van zijn familie leden.” 
(Overgeleverd door Al-Bayhaqi en Abu Dawud in Kitaab Al-Jihaad, 2522. Saheeh geclassificeerd door Al-Baani, Hassan door As-Suyuti)


Er is van Abu Hurayrah overlevert dat de Profeet salAllaahou 'alayhi wa sallam zei: 

“Degene over wie honderd gelovigen bidden tijdens het begrafenisgebed, zal vergeven worden.” 
(Ibn Madjah nr. 1488, Saheeh)


Abu Hassan zei: 

“Ik zei tegen Abu Hurayrah, mijn twee kinderen zijn gestorven. Zou je mij iets kunnen overleveren van de Profeet salAllaahou 'alayhi wa sallam, waarmee mijn hart rust zal vinden?” Hij antwoordde: “Ja, kinderen (die voor de pubertijd sterven) zijn de vogels van het Paradijs. Als zij hun ouders vinden op de Dag des Oordeels zullen zij hun ouders vastpakken en niet loslaten totdat Allah ze in het Paradijs toelaat.” 
(Sahih Muslim, Boek 32, Hadith 6370. Zie o.a verder in Adab Al-Mufrad hoofdstuk 80, fadl man maata lahu al-walad)


Wa salaamou alaykoum,
Firdaous Oum Adam

Reacties

Populaire posts