Pas op voor de verleidingen van het wereldse leven!


Salaamou Alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou, o jullie die geloven!

Sinds het praktiseren kom ik steeds meer interessante onderwerpen tegen waar een ieder van ons wel eens moeite mee heeft. Zo vaak als mogelijk probeer ik nog deze onderwerpen met jullie te delen en wat kennis die ik heb opgedaan over te brengen aan jullie op mijn blog. 


Alle lof is aan Allaah, we prijzen Hem, we zoeken Zijn steun en we vragen om Zijn vergiffenis. We zoeken toevlucht bij Hem tegen het slechte in onszelf en tegen het slechte van onze daden. Wie geleid wordt door Allah, er is voor hem geen dwaling, en wie Allah laat dwalen er is voor hem geen leiding. Ik getuig dat er niets of niemand het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah, zonder enige deelgenoten aan Hem toe te kennen. En ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is.


Hoevaak treffen wij onszelf wel niet in moeilijkheden vanwege te veel zorgen, te veel stress.. Ondergedompeld in zondes en hoofdpijn door het te veel na denken.. Wie van ons loopt in deze tijd nou niet op tegen de keuze of zijn religie voor gaat of de wereldse zaken als school of werk? Ieder van ons is wel eens op de proef gesteld met de keuze: "Deen of Dunya" en soms zelfs meerdere malen. In eerste instantie zeggen we voluit: "Deen! Deen! Deen over Dunya!" Maar! Maar, wanneer het er echt op aankomt, is de keuze vaak moeilijker. 

En Allaah heeft de gelovigen opgeroepen dat ze er zeker van mogen zijn dat ze in het wereldse geen welslagen hebben, en geen vreugde met haar, als ze hun toewijding aan haar geven. Onze Heer zegt in Zijn Edele Qor'aan, Surah al-Hadied:

"Weet dat het wereldse leven slechts een spel is, een vermaak, een versiering en opschepperij tussen jullie en wedijver in vermeerdering van bezit en kinderen, als de gelijkenis van een regen waarvan de planten (die zij voortbrengt) bij de boeren verwondering wekt. Daarna worden ze droog en je ziet ze geel worden, en vervolgens worden ze tot vergane resten. En in het Hiernamaals is er een harde bestraffing en een vergeving van Allaah en welbehagen. En het wereldse leven is niets dan een verleidende genieting. Wedijver naar vergeving van jullie Heer en een Tuin (het Paradijs) waarvan de breedte is als de breedte van de hemel en de aarde, die bereid is voor degenen die in Allaah en Zijn Boodschapper geloven."
(57:20-21)

De vers tot haar einde en Allah zegt verder in de Qor'aan, Surah Yunus:

"Voorwaar, de gelijkenis van het wereldse leven is als water dat Wij uit de hemel neerzenden, waardoor het gewassen van de aarde in een mengeling doet groeien, waarvan de mensen en het vee eten. Totdat, wanneer de aarde haar versierselen heeft aangenomen en zij mooi is geworden en haar bewoners menen dat zij machthebbers zijn over haar, Onze bestraffing tot hen komt, in de nacht of overdag, waarop Wij haar tot een afgeaaid veld maken, alsof er de dag ervoor niets groeide. Zo zetten Wij de Tekenen uiteen aan een volk dat nadenkt. En Allaah roept naar het Huis van Vrede en Hij leidt wie Hij wil naar een recht Pad."
(10:24-25)


O broeders en zusters in Islam! Voorwaar, onze Deen gaat zeker voor de Dunya! En waarom? Waarom kunnen wij gelovige dienaren niet genieten van dit wereldse leven? Omdat dit slechts een verleiding is en de verleiding is groots... Groter dan wij, zwakke mensen met behoeftige harten, kunnen overzien. Dit wereldse leven is een bedrog. De genietingen zijn gelogen en zullen zeker vergaan. Rijkdom, macht, overspel, bezittingen... Dit alles heeft slechts een tijdelijk bestaan en zullen op de een of andere manier uit ons leven verdwijnen. Uit ons leven, die ook slechts tijdelijk is in deze Dunya. Niets, maar dan ook niets, zal in bestaan blijven. Behalve onze daden. 

Over de genietingen van dit wereldse leven is er een volgende overlevering over 'Omar Ibn al-Khataab radiAllaahu 'anhoe. 'Omar kwam binnen bij de Profeet Mohammed salAllaahou 'alayhi wa sallam en zag dat de stromat zijn zijkant beinvloedde. 'Omar begon te wenen en zei: "O boodschapper van Allaah! De romeinen! De romeinen! Allaah heeft hen geld gegeven en jij bent Zijn boodchapper en jij bevindt je in deze situatie?" (waarom verruimt Jouw Heer jouw situatie niet?) 

Rasool Allaah salAllaahou 'alayhi wa sallam antwoordde: 

"O zoon van al-Khattaab! Ben je niet tevreden dat het wereldse voor hen is en dat het Hiernamaals voor ons is?!"
(Sahih Muslim #1479, Sahih Boekhaarie #4913)


Uit deze hadeeth kunnen wij concluderen dat het Hiernamaals voorzeker (en niet slechts uit deze hadeeth alleen want Allah soubhana wa ta'ala verteld ons meerdere malen in de Qor'aan dat het Hiernamaals de beste verblijfplaats is voor hen die geloven en goede werken verrichten!) de beste verblijfplaats is. Er is geen betere verblijfplaats voor de gelovige dienaren, die hun Heer aanbidden en goede daden verrichten dan het eeuwige Paradijs! Waarom voor het tijdelijke geluk streven als er een eeuwig geluk staat te wachten op jou? Waarom voor het tijdelijke rijkdom streven als er een eeuwige rijkdom wacht op jou! Waarom! 

O jullie moslims! Er zijn er van de moslims nu die stormloopt voor het wereldse en achter haar aanrent op de manier van de ongelovigen. Ik zoek mijn toevlucht bij Allah! A'oedhoe billaah! Wat is het toch een grote beproeving voor ons allen... En de Boodschapper salAllaahou 'alayhi wa sallam heeft de waarheid gesproken toen hij zei:

"Voor elke gemeenschap is er een beproeving, en de beproeving van mijn gemeenschap is het geld." 
(Overgeleverd van at-Tirmidie #2336, assahieh almosnad lilwadi’ie #1099, sahieh al-Djaami’ #2148)


Laat je niet misleiden.. Laat je niet misleiden geliefde broeders en zusters. Laat het geld niet jouw hart bezitten, laat de verleidingen van bezittingen en zondes en lusten niet jouw hart bezitten. Geef je over aan Allah, aan jouw Schepper en niet aan deze geweldige beproevingen van de Dunya. Waarlijk het wereldse wordt met de lichaamsdelen betrokken, en wordt niet in de harten binnengelaten, en de overmeestering van de harten wordt niet toegelaten. Waarlijk het slechte van al het kwaad! En het verwoestende van al het vernietigende! En de ernstige afwijking! Dat een moslim gefascineerd is door liefde voor het wereldse, omwille van haar sterft hij, en omwille van haar leeft hij, en omwille van haar wordt hij boos, en omwille van haar wordt hij tevreden, en omwille van haar geeft hij, en omwille van haar verbiedt hij, en omwille van haar nadert hij, en omwille van haar neemt hij afstand, en omwille van haar verbetert hij of ruïneert hij zichzelf, accepteert hij de waarheid of verwerpt hij die, hij is haar volgeling geworden, gehoorzaam aan haar, en daardoor geleid. Met de aanbidding van het wereldse wordt bedoeld dat het hart haar aanbidt, dat hij haar slaaf wordt. Dat het hart van een gelovige een slaaf wordt van het wereldse, we zoeken toevlucht bij Allah! A'oedhoe billaah...

En Allaah heeft in Zijn Boek duidelijk gemaakt dat geld, roem en het wereldse de gelovigen niet zal baten bij Hem, Hij zei in de Qor'aan, Surah Saba':

"En noch jullie bezittingen, noch jullie kinderen zijn het die jullie dichter bij Ons brengen, maar wie gelooft en goede werken verricht; zij zijn degenen voor wie er een veelvoudige beloning is voor wat ze gedaan hebben, en zij zullen in de verblijfplaatsen veilig zijn." 
(34:37)


Verkies dus niet de Dunya boven jouw prachtige en perfecte Deen. Verkies niet het (tijdelijke) leven boven het beloofde (eeuwige) Hiernamaals! Keer terug tot de Waarheid van Allah voordat we terugkeren tot Allah. Verspil jouw kostbare tijd niet..

Wa salaamou alaykoum,
Firdaous Oum Adam


Reacties

  1. I wanted to thank you for this good read!! I absolutely enjoyed every little bit of it.
    I have got you book-marked to check out new things you post…

    My webpage: minuman berenergi aman

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts