De vijf zuilen van de Islaam

Salaamou Alaykoum wa rahmatoullaahi wa barakatouhou,



De vijf zuilen van de Islam zijn de vijf meest religieuze verplichtingen van de moslim. Iedere vrome moslim onderhoudt zoveel mogelijk trouw aan deze verplichtingen.

De vijf zuilen van de Islam:


1. Shahada (de geloofsgetuigenis)

2. Salaat (het gebed)
3. Zakaat (de armenbelasting)
4. Sawm (het vasten)
5. Hadj (de bedevaart)

Deze vijf zuilen zijn als de constructie voor een huis. Als een bepaalde constructie weg valt, stort het huis in. Een moslim zijn is zo veel meer dan geen varkensvlees eten en vasten. En de Islam is veel meer dan een religie. Het is een manier van leven. En naar mijn mening, de mooiste zegening om in staat te zijn zo rein te kunnen leven als moslima.




De shahaada (de geloofsgetuigenis)


"Ash-hadoe an la ilaha illallaah, wa ash-hadoe anna Muhammadan rasoelallaah."


Dit betekend: "Ik getuig dat niets of niemand het recht heeft aanbeden te worden behalve Allaah en ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is."


Slechts het uitspreken van deze twee zinnen kan een persoon geheel veranderen. De persoon dient echter wel met zijn hart te geloven. En Allah soubhana wa ta'ala is de Alziende, de Alwetende. Hij soubhana wa ta'ala weet wat er in de harten schuilt. Voor een bekeerling is het dus genoeg de Geloofsgetuigenis af te leggen, ook al is de persoon alleen. Er is namelijk geen betere getuige dan Allah soubhana wa ta'ala. 


Wanneer een persoon zich heeft bekeerd tot de Islam en dus moslim is geworden, wordt de persoon in de ogen van Allah soubhana wa ta'ala zondeloos, zoals een pasgeboren baby. De bekeerling krijgt een nieuwe start en alle slechte dingen die de persoon in het verleden heeft gedaan, worden meteen vergeven. 


Al Hamdoulillaah, zo vergevensgezind en barmhartig is Allah soubhana wa ta'ala...




Vele bekeerlingen denken dat zij bepaalde kennis moeten bezitten of de Arabische taal moeten kunnen spreken vóór zij de shahaada uitspreken en zich bekeren tot de Islam. Dit is echter niet juist. Ik zelf, had deze gedachten ook. En mijn vader probeerde mij te overtuigen dat ik me pas zou moeten bekeren als ik 18 zou worden, in staat van volwassenheid zou zijn en een heldere denkwijze zou hebben. 


De belangrijkste voorwaarde waar iemand aan moet voldoen om moslim te worden, is te geloven dat de Islam de ware religie is. Iedere moslim gelooft vanuit zijn hart dat er geen God is dan Allah, en dat Mohammed zijn dienaar en boodschapper is. Als iemand deze geloofsovertuiging heeft, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk moslim te worden, zonder uitstel. Het kan voorkomen dat iemand zich voorneemt zich te bekeren wanneer diegene ouder is, of bepaalde kennis bezit. Maar wie heeft jou morgen beloofd? Geen van ons weet wanneer zijn tijd erop zit. Jouw tijd kan plotseling ontnomen worden en de tijd is in handen van Allah. De Dood is maar 1 keer, dus laat deze dood zijn op de weg van Allah. Moge Allah onze ziel nemen wanneer Hij tevreden is met ons.  




Wat veel bekeerlingen ook tegenhoud is de angst voor de reacties uit hun omgeving. De reacties van ouders en familieleden, werk of school etc. Onthoud dat de mensen nooit tevreden zullen zijn. Ieder mens leeft anders en heeft een andere kijk op bepaalde dingen. Wanneer een zoon of dochter heeft gekozen voor een religie als de Islam, wat maar weinig mensen begrijpen, is dat vaak erg moeilijk voor de ouders. Vooral in Nederland en andere Westerse landen worden de Islam en de moslims niet begrepen en heerst er een zeer afkeurende sfeer. Vaak is het ook zo dat in de begin periode van een bekeerde moslim, de bekeerling niet goed kan uitleggen waarom hij/zij heeft gekozen voor de Islam en heeft gekozen om te leven als moslim. Deze begin periode is het vaak nog lastig voor een bekeerling, ook om zich te ontwikkelen als moslim.




Salaat (het gebed)


Het gebed wordt vijf keer per dag verricht. Voor zonsopgang, het midden van de dag, de namiddag, zonsondergang en het avondgebed. Het gebed onderhouden is van groot belang voor iedere moslim. 



Dajjar ibn Abdullaah (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft de Profeet (vrede zij met hem) horen zeggen: “Tussen een man en Shirk (deelgenoten toekennen aan Allaah) en Kufr (ongeloof) staat het verlaten van het (verplichte) gebed.” 
(Overgeleverd door Moeslim)

Er bestaat een meningsverschil tussen geleerden of het verlaten van het gebed iemand buiten het geloof plaatst of dat degene zich op een afgrond bevindt naar ongeloof. Maar alle geleerden zijn het er over eens hoe ernstig het niet verrichten van het gebed is en ook deze overlevering toont ons dit.
Degene die zich hier schuldig aan maakt, bevindt zich zeker op een afgrond. Het gebed is een belangrijke zaak omtrent het aanbidden van Allah soubhana wa ta'ala. Vele mensen die zich hieraan schuldig maakten, liggen al in hun graf en kunnen deze keuze niet meer maken. Wees niet als hen en verricht jou gebeden nu, nu het nog kan. En weet, Allah is Vergevingsgezind,  het Meest Barmhartig.




"Daarom, richt uw aangezicht oprecht tot de Ware godsdienst, overeenkmstig de natuur welke Allah de mensen heeft geschapen. De schepping van Allah kent geen verandering. Dat is het ware geloof. Maar de meeste mensen weten het niet. U tot Hem bekerende, vrees Hem en leeft het gebed na, en behoort niet tot de afgodendienaren."
(Qor'aan 30:31-32)

Het gebed houd de moslim rein (schoon), brengt rust in de harten en houd de moslim weg van verboden zaken. Wie in staat is om te bidden, bid! 

Het bidden is verplicht voor iedere moslim, hetzij man of vrouw, die de leeftijdgrens van geslachtsrijpheid heeft bereikt en een gezonde verstand heeft. Allaah soebhana wa ta'ala accepteert geen gebed dat alleen met de mond wordt uitgesproken. Elk gebed moet uit het hart komen.

"In het gedenken van Allah kunnen de harten rust vinden." 

(Surah al-Ra'd 13:28)



Zakaat (armenbelasting) - ookwel sadaqa, nafaqa.

Het geven van bijdragen aan mensen die steun nodig hebben word zeer vaak genoemd in de Qor'aan. 

"Jullie zullen de vroomheid niet bereiken, totdat jullie van wat jullie liefhebben bijdragen geven (nafaqa) en wat jullie ook aan bijdragen geven (nafaqa), God weet ervan." 
(Qor'aan, Surah 3:92) 

"De aalmoezen zijn alleen voor de armen en de behoeftigen en voor degenen die daarbij werkzaam zijn en voor degenen wier hart verzoend is en voor de slaven en voor degenen die schuld hebben en voor de zaak van Allah en voor de reiziger: dit is een gebod van Allah. En Allah is Alwetend, Alwijs." 
(Qor'aan, Surah 9:60)

"Neem aalmoezen van hun rijkdommen aan opdat gij hen daardoor moogt reinigen en louteren. En bid voor hen; uw gebed is voor hen inderdaad een bron van geruststelling. En Allah is Alhorend, Alwetend." 
(Qor'aan, Surah 9:103)

Zakat al-fitrah is een aalmoes, die een gezinshoofd verplicht geeft voor zijn zichzelf en zijn gezin aan het einde (fitrah = verbreken) van de vastenmaand Ramadan. Per hoofd van een gezin geeft het gezinshoofd drie kilo voedsel zoals tarwe, gerst, rijst, gierst, rozijnen of dadels of een hoeveelheid geld, dat hieraan gelijk is.
Zakat al-fitrah wordt gegeven aan een arme moslim, die voldoet om zakat te krijgen, zoals een arm moslimkind of zijn voogd of iemand die niet rond komt, maar niet aan iemand die dronken is of zijn gebeden niet doet of zondes begaat.


Zakat op bezit kan men geven aan:

- Een arme persoon, die niets bezit of niet rond komt
- Een berooide persoon (iemand die het nog moeilijker heeft dan een arme persoon)
- Een vertegenwoordiger van de Imam (a.s.) of iemand die zakât verzamelt (a'amil)
- Een niet-moslim, die de islam helpt of moslim neigt te worden
- Een debiteur, die zijn schulden niet kan betalen
- Op een manier van Allah soebhana wa ta'ala waarop moslims profiteren, bijvoorbeeld het bouwen van een moskee, een school voor religieus onderwijs, het schoonmaken van de stad etc..
- Een gestrande reiziger.

Wat nog belangrijk is te vermelden is dat een moslim een hoeveelheid kan doneren aan liefdadigheid (sadaqah). Het verschil tussen Zakat en sadaqah is, dat Zakat verplicht is en Sadaqah is vrijwillig.

Khums betekend één vijfde, oftewel 20% op de inkomens van de moslims. Khums kan worden vertaald als religieuze belasting. 
De volwassen moslim betaalt verplicht 20% van al zijn inkomsten na zijn uitgaven. 
Voorbeeld: Het jaarlijkse inkomen is € 20.000 en zijn huishoudelijke uitgaven die gelden voor deze persoon, kijkend naar zijn leefomstandigheden is € 10.000. Hij besteedt € 15.000. Dan moet hij Khums betalen over € 10.000, dit is dus € 2.000.

Volgens de Islam behoort alle rijkdom tot Allah soubhana wa ta'ala. Het belangrijkste doel van de Zakat, khums, sadaqah, is onze loyaliteit bewijzen tegenover Allah soubhana wa ta'ala. We zijn gezegend met onze rijkdommen en bezittingen. Ieder moment van geluk, elke seconde van gezondheid dienen we dankbaar voor te zijn. We leven als broeders en zusters en die laat je niet vallen maar help je overeind. Door Zakat te geven, verdeel je de rijkdom in de maatschappij. 


Sawm (het vasten)

In de Heilige maand Ramadan onthoud je jezelf van eten, drinken, geslachtsgemeenschap, onzinnig taalgebruik, slechte daden en wijd je jezelf aan het gebed, goede daden en het reciteren van de Qor'aan. Gedurende deze maand behoren we onszelf rein te houden van lichaam en geest.
De intentie om de vasten dient zuiver te zijn. 

De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: "Wie voor het aanbreken van de dageraad (tijd van Fajr-gebed) geen intentie om te vasten heeft, voor hem is er geen vasten.”
(Aboe Da'oed)

Een andere uitspraak van de Profeet (vrede zij met hem): “In het Paradijs is er een poort die Rayyan wordt genoemd. En degenen die het vasten in acht genomen hebben, zullen op de Dag der Opstanding door deze poort naar binnen gaan. Niemand behalve zij zullen erdoor naar binnen gaan. Er zal worden gezegd: “Waar zijn degenen die het vasten in acht genomen hebben?” Zij zullen opstaan, en niemand anders dan zij zullen erdoor naar binnen gaan. Nadat zij naar binnen zijn gegaan, zal de poort worden gesloten en zal er niemand meer doorheen gaan.” 
(Boekhari en Moeslim)

Er zijn een aantal uitzonderingen voor moslims die niet hoeven te vasten. Moslims in een staat van ziekte, vrouwen in een staat van menstruatie, zwangerschap of borstvoeding gevende, hoeven niet te vasten. 

Allah soubhana wa ta'ala heeft datgeen wat goed voor onze gezondheid is "Halal" (toegestaan) verklaard. Het vasten is voorgeschreven en is goed voor onze gezondheid en een fysieke en mentale onderwerping aan de Wil van Allah voor Zijn voorzieningen en bescherming. 


Hadjj (de bedevaart)

Het is de moslim voorgeschreven minstens éénmaal in zijn leven in de bedevaartstijd naar de Ka'bah en de gezegende plaatsen eromheen te gaan. De bedevaartstijd is de twaalfde maand van de Islamitische kalender. 


De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “O mensen, Allah heeft de hadj voor jullie verplicht gesteld, dus verricht de hadj.” 

(Moeslim)

Ook zij Hij (vrede zij met hem): “Een gebed in mijn moskee hier (in Medina) is beter dan duizend gebeden in een andere moskee, behalve de heilige moskee (in Mekka). Een gebed in de heilige moskee (in Mekka) is beter dan honderdduizend gebeden ergens anders.” 

(Boekhari en Moeslim)



Ik ben ervan overtuigd dat een ieder die met een open hart en open minded zich echt verdiept in de Islam en kennis opdoet via de juiste middelen, dat hij de Islam zal begrijpen, van de Islam en van Allah soubhana wa ta'ala zal gaan houden. Het verdiepen in de Islam is niet een paar artikelen lezen vanuit de media (wat een grote misleiding is), maar het hart openen voor de Islam en het lezen van de Qor'aan en het leren ervan.


"En degenen die niet geloven, zeggen: "Waarom is hem (de profeet) geen teken van zijn Heer nedergezonden?" Zeg: "Allah laat diegene dwalen die Hij wil en leidt tot Zichzelf degene die zich bekeert." 

(Soerat ar-Ra'd 13:27)

Ik ben zelf nu bijna een jaar verder en ik heb een jaar ervaren hoe het is om te leven als moslim. Ik ben zo dankbaar dat ik ben gezegend met de Islam en de leiding naar het pad van de Waarheid heb gekregen, Al Hamdoulillaah. Het is niet altijd even makkelijk geweest. In een lezing van spreker Aboe Yazied in moskee Al-Islaam in Den Haag heb ik deze uitspraak altijd goed onthouden: "Geduld en standvastigheid leiden naar het Paradijs."

En het bewijs heb ik zeker teruggevonden in mijn ervaringen als moslim, welliswaar niet het Paradijs, maar voorzeker wel de beloning in het wereldse leven!

Moge Allah soubhana wa ta'ala ons allen leiden op het Rechte pad van de Waarheid en ons doen vergeven voor de onwetendheid.




Wa alaykoumou salaam,
Firdaous Oum Adam

Reacties

Populaire posts